Vienas iš labiausiai skiriamieji bruožai polipeptidų, yra jų sugebėjimas įmaišykite į rutuliškas būklę, arba "struktūra". Kiek baltymų atsargiai įmaišykite į apibrėžtą struktūrą labai skiriasi. Kai kurie baltymai atsargiai įmaišykite į labai tvirtos struktūros gatava konstrukcija su nedideliais svyravimais ir todėl yra laikomos viena struktūra. Kiti baltymai atlieka dideli pertvarkymai iš vienos raumeningumo į kitą. Šis konformacinių kaita dažnai susijusi su signalų atveju. Taigi, baltymų struktūros tarnauja kaip vidutinio, pro kurį galima reguliuoti arba kurių sudėtyje esančių baltymų ar veiklos fermento funkciją. Ne visi baltymai reikia lankstymo procesas galėtų veikti, kaip kai funkcija pavidalo.
Kaip ir kitų biologinių makromolekulių, pavyzdžiui, polisacharidų ir nukleino rūgščių, baltymų, yra pagrindinės sudedamosios dalys organizmų ir dalyvauti beveik visose ląstelėse procese. Daug baltymų yra fermentai, katalizuoja biocheminių reakcijų ir yra gyvybiškai svarbūs medžiagų apykaitai. Baltymai taip pat struktūrinėmis ar mechaninių funkcijų, tokių kaip aktino ir myosin raumenų ir į Citoskeletas baltymų, kurie sudaro pastolių sistema, kuri palaiko ląstelių formą. Kiti baltymai yra svarbūs ląstelės signalų perdavimą, imuninis atsakas, ląstelių sukibimą, ir ląstelės ciklas. Baltymai taip pat yra būtina gyvūnų mitybos, nes gyvūnai negali susintetinti visas amino rūgščių jie turi ir privalo gauti amino rūgštys iš maisto. Per virškinimo procesą, gyvūnų suskirstyti suvartoti baltymų į laisvas amino rūgštis, kurios vėliau naudojamos medžiagų apykaitą.