2011 m. kovo 7 d., pirmadienis

Proteinas

Baltymai yra biocheminiai junginiai susidedantys iš vienos ar daugiau polipeptidus paprastai užlenkta į rutuliškas arba pluoštiniai forma biologiškai funkcine prasme. Polipeptidas yra vienas linijinis polimeras, grandinės aminorūgščių sujungtų kartu peptidų obligacijų tarp karboksilo ir amino grupių gretimų aminorūgščių likučių. Amino rūgščių baltymų sekos yra apibrėžiamas geną, kuris yra užkoduota genetinė kodas seką. Apskritai, genetinis kodas nurodo 20 standartinių aminorūgščių, tačiau, kai kurių organizmų genetinis kodas gali apimti selenocisteiną ir tam Archaea-pyrrolysine. Netrukus po ar net per sintezę, baltymų, likučiai dažnai chemiškai modifikuotas po transliacijos modifikacija, kuri pakeičia fizines ir chemines savybes, lankstymo, stabilumas, aktyvumas, ir galiausiai, baltymų funkcijos. Kartais baltymai ne peptidas grupių pridedamas, kuris gali būti vadinamas protezavimo grupių ar kofaktoriai. Baltymai taip pat gali kartu dirbti siekiant konkrečiai funkcijai, ir jie dažnai sieja su forma stabili kompleksų.

Vienas iš labiausiai skiriamieji bruožai polipeptidų, yra jų sugebėjimas įmaišykite į rutuliškas būklę, arba "struktūra". Kiek baltymų atsargiai įmaišykite į apibrėžtą struktūrą labai skiriasi. Kai kurie baltymai atsargiai įmaišykite į labai tvirtos struktūros gatava konstrukcija su nedideliais svyravimais ir todėl yra laikomos viena struktūra. Kiti baltymai atlieka dideli pertvarkymai iš vienos raumeningumo į kitą. Šis konformacinių kaita dažnai susijusi su signalų atveju. Taigi, baltymų struktūros tarnauja kaip vidutinio, pro kurį galima reguliuoti arba kurių sudėtyje esančių baltymų ar veiklos fermento funkciją. Ne visi baltymai reikia lankstymo procesas galėtų veikti, kaip kai funkcija pavidalo.

Kaip ir kitų biologinių makromolekulių, pavyzdžiui, polisacharidų ir nukleino rūgščių, baltymų, yra pagrindinės sudedamosios dalys organizmų ir dalyvauti beveik visose ląstelėse procese. Daug baltymų yra fermentai, katalizuoja biocheminių reakcijų ir yra gyvybiškai svarbūs medžiagų apykaitai. Baltymai taip pat struktūrinėmis ar mechaninių funkcijų, tokių kaip aktino ir myosin raumenų ir į Citoskeletas baltymų, kurie sudaro pastolių sistema, kuri palaiko ląstelių formą. Kiti baltymai yra svarbūs ląstelės signalų perdavimą, imuninis atsakas, ląstelių sukibimą, ir ląstelės ciklas. Baltymai taip pat yra būtina gyvūnų mitybos, nes gyvūnai negali susintetinti visas amino rūgščių jie turi ir privalo gauti amino rūgštys iš maisto. Per virškinimo procesą, gyvūnų suskirstyti suvartoti baltymų į laisvas amino rūgštis, kurios vėliau naudojamos medžiagų apykaitą.